ما بر اين باوريم : " هر فضايي به واسطه ماهيت و درونمايه ی خود ميبايست داراي كيفيتهاي فضايي ويژه ای براي كارايي ايده آل باشد " در حقيقت فضا صرفاً يك ظرف مكاني با عملكردهاي خاص نيست و طراحي آن منحصر به چگونگي جانمايي اثاثيه ميان چند ديوار نميماند . ايجاد يك محيط مطلوب و كارآمد ، تعاملي چند سويه است بين عناصر تشكيل دهنده يك فضا . يعني افراد و اشيايي كه با فضایی در ارتباطند و كاركردي كه براي آن فضا در نظر گرفته شده است هر يك پارامترهاي متعدد و متفاوتي را در شكل دهي صحيح و کارآمدی آن پديد ميآورند .
طرحي كه هر يك از اين ملاحظات در آن انديشيده نشده باشد از نظرما مردود است . پرشيا ديزاين ـ دپارتمان معماري داخلي
|
بهینه سازی و ارتقای سطح کیفی عناصر محیطی و فضای کاربردی بیمارستان تهران کلینیک
گزارش آسيبشناسي مقدماتي
عنوان پروژه : بهينهسازي و ارتقاي سطح كيفي عناصر محيطي و فضاهاي كاربردي ـ بيمارستان تهران كلينيك
فضاهاي بررسي شده : وروديها و دسترسيهاي اصلي ، سالنهاي طبقه همكف ( سالن انتظار، سالن اورژانس
و سالن پذيرش و اطلاعات ) طبقه اول و دوم ( فضاي انتظار بيماران ـ كلينيكها و اتاقهاي معاينه )
گروه كارشناسي : پرشيا ديزاين ـ دپارتمان معماري داخلي
امير اشكان غلامپور ـ احسان خوانساري ـ سام نفيسي
اين گزارش حاصل مطالعات مقدماتي انجام شده به منظور ارائه راهكارهاي عملي براي بهينهسازي بخشهايي از بيمارستان تهران كلينيك است . مطالعات انجام شده و حاصل آن بر پايه عوامل زير صورت گرفته است .
- بررسي وضع موجود
- امكان سنجي پتانسيلهاي محل
- قياس با ضوابط و استانداردهاي مربوطه
- شناسايي نقاط قوت و ضعف
- تحليل دادهها ( نيازهاي مطرح شده و آنچه برآورد ميشود)
- آسيبشناسي فضاها و مشكلات ناشي از آن
- بررسي علل بروز ضعفها و الگوپذيري از نقاط قوت
- تدوين اهداف كلان بر پايه اطلاعات به دست آمده تا اين مرحله
- تدوين اهداف خرد( كوتاهمدت ) و در نتيجه شكلگيري الگوي جامعي براي طراحي
- ارائه راهكارهاي عملي براي تحقق اهداف پروژه
لازم به ذكر است بررسي جامعيت ضعفها ، علل بروز شان و ارائه راهكارهايي براي برطرف شدن آنها بحثي است كه در اين خلاصه گزارش نميگنجد و مستلزم مطالعات ميداني دقيق و مورد به مورد روي هر يك از فضاها ، نظرسنجيهاي مختلف از بيماران ، پزشكان ، پرسنل و نهايتاً تدوين يك استراتژي بهينهسازي بر پايه استانداردهاي موجود براي فضاهاي بيمارستاني است . ضمن اين كه در طي تمامي اين مراحل ميبايست ملاحظلاتي صورت پذيرد تا پروژه با حداقل تغييرات زيربنايي و كالبدي همراه باشد.
- اهداف طرح :
با توجه به كاركردهاي ويژهاي كه بيمارستان تهران كلينيك به طور عام ( به عنوان يك بيمارستان ) و فضاهاي تشكيلدهنده آن به طور خاص ( كلينيكهاي تخصصي ، ارتباطات داخلي وغیره ) دارا هستند ، گروه کارشناسي پرشیادیزاین مواردی را در نظر گرفته و به عنوان اهداف كلان پيشنهاد ميكند كه بر پايه آنچه تاكنون گفته شده ، كاركردهاي مذكور و البته استانداردهاي موجود بنا شدهاند . بررسيهاي و مراحل بعدي مطالعات اين اهداف را تقويت خواهند كرد :
1- پديد آمدن فضاهايي با كيفيت مطلوب : مبتني بر استانداردهاي تدوین شده براي بيمارستانها و مراكز درماني از نظر معماري
و استانداردهاي جهاني ISO
2- ايجاد محيطي آرام، اميدواركننده و اطمينانبخش براي بيماران : مبتني بر مطالعات روانشناسي نور و رنگ، تناسبات انساني،
راحتي و كارآمدي مبلمان از نظر فرم و چيدمان وغیره
3- ايجاد فضاهايي كارآمد و مناسب براي فعاليت پرسنل (پزشكان، كادر اداري وسایرین) : مبتني بر تعريف نظام مند روابط داخلي ودسترسيهاي خطي ،
نظام عملكردي واحد ، تناسبات انساني ، مبلمان
- آسيبشناسي :
پس از ذكر كليات طرح اينك ميبايست مواردي را بررسي كرد كه با توجه به آنچه گفته شد در اصطلاح معماری آسيبهايي هستند بر كارآمدي فضا و كيفيت مطلوب آن . براي اين منظور فضاهاي مختلف را به تفكيك مورد بررسي قرار خواهيم داد . شايان ذكر است به دليل ماهيت يك گزارش آسيبشناسي تنها به ذكر آسيبها و نقاط ضعف فضا بسنده كرده و نقاط مثبت بسياري كه وجود دارند را ناگفته باقي ميگذاريم . بدیهی است فضا های مورد بحث در حال حاضر کارکرد خود را دارند اما با شناخت موارد ذیل و برطرف کردنشان به عنوان آسیب های محیطی ، بصری و عملکردی به آنچه مطلوب نظر است دست خواهیم یافت : استفاده بهینه و عملکرد ایده آل فضاهای بیمارستان .
صفحه بعدی
|